Science fiction- och fantasydag i Uppsala

Gäster

Erik Granström debuterade som romanförfattare med Smolles varuhus redan 1980. Sedan dröjde det tjugofyra år innan nästa roman kom, fantasyverket Svavelvinter kom 2004, en bok som dock byggde på den rollspelsvärld Granström varit med och utvecklat i slutet av åttiotalet, Ereb Altor. I höst är han aktuell med uppföljaren till Svavelvinter, som går under namnet Slaktare små.

Granström är annars utbildad veterinär, men arbetade länge på databasföretaget MySQL.
Jonas Anderson är en svensk illustratör och serietecknare. Han har skrivit boken Monster på vita duken, tillsammans med Daniel Thollin legat bakom serien 1000 ögon (Tupilak, Hrafnir och Vondur), illustrerade i flera år fantastiktidskriften Minotauren, har gjort bokomslag och, ja, för mycket för att räkna upp på ett vettigt sätt egentligen. Kom och träffa honom och se hans verk.


Anders Björkelid är mest bekant för sin fantasyserie Berättelsen om Blodet, i vilken hittills två delar har publicerats: Ondvinter (2009) och Eldbärare (2010). Tillsammans med Jonas Anderson har han också skrivit barnböckerna Herbert och tidsmaskinen och Herbert och tidsmaskinen: chokladjakten.

Till vardags arbetar Björkelid som gymnasielärare i Uppsala.


Ylva Spångberg är en av Sveriges allra mest meriterade science fiction- och fantasyöversättare. Hon har översatt allt från Joanna Russ, Arthur C. Clarke, Clifford D. Simak och Poul Anderson till Patricia McKillip, Neil Gaiman, Stephen Donaldson, Joe Abercrombie, Patrick Rothfuss, Roger Zelazny och Robin Hobb. Tusentals svenska barn och ungdomar har fått sin introduktion till fantasygenren via hennes översättningar av David Eddings och Robert Jordan.


Anna Gustafsson Chen är sinolog, bibliotekarie på Internationella biblioteket i Stockholm och översättare. Hon har klätt kinesiska författare som Yu Hua, Mo Yan, Hong Ying, Han Shaogong och Wei Hui i svensk språkdräkt. Hon är också en av intiativtagarna till förlaget Trasten, som ger ut barnlitteratur från delar av världen som sällan når de svenska barnbokshyllorna.
Upsalafandom       november @ fandom.se